Kvinder i IT-branchen: Inspiration og udfordringer

I dagens digitaliserede samfund spiller informationsteknologi (IT) en afgørende rolle i vores daglige liv. Fra vores smartphones til internettet og de komplekse systemer, der holder vores samfund kørende, er IT blevet hjertet af vores moderne verden. Alligevel er IT-branchen stadig domineret af mænd, og kvinder udgør kun en lille del af arbejdsstyrken.

Hos DSJC Danmark forsøger vi at belyse oplevelser og tanker hos kvinder indenfor IT, i håb om at fremme samtalen om hvordan vi sikrer og samtidigt styrker kvinders dannelse og jobs i IT branchen. I dette interview vil vi dykke ned i Lotte Damgaards perspektiv på IT-branchen og tanker om inspiration, udfordringer og fremtiden for kvinder i IT. Damgaard, som lige har afsluttet sin bachelor i softwareudvikling fra IT-universitetet i København og nu arbejder indenfor softwareudvikling hos Commentor, deler sin spændende rejse ind i IT-branchen.

Inspiration og initiativer for kvinder i IT

Selvom Lotte arbejder med softwareudvikling, bekræfter hendes historie, at IT-branchen er alsidig og byder på mange forskellige karriereveje. Hendes forældre, der begge arbejder inden for IT, har været en vigtig inspirationskilde for hende. De arbejder hos KMD og har vist hende, at IT-branchen ikke kun handler om hardcore kodning. Hendes mor er softwarearkitekt, mens hendes far er projektleder, hvilket har demonstreret, at der er forskellige veje at gå inden for IT.

Lotte kommenterer, "Det, det har gjort for mig, er at åbne lidt øjnene op for, at IT er mange ting, og en uddannelse kan ende i mange forskellige roller. Og det var egentlig noget, der var rigtig vigtigt for mig, da jeg skulle til at vælge uddannelse."

Hun understreger vigtigheden af, at unge kvinder tidligt udsættes for IT og ser, at det ikke kun handler om kodning. Initiativer som Code Camps for kvindelige gymnasieelever spiller en afgørende rolle i at tiltrække flere kvinder til IT-branchen.

"Det har jo virket, kan man sige. For det var i hvert fald det, der gjorde, at jeg var sådan, okay, det er det her, jeg skal. Også fordi jeg så nogle kvinder, som jeg kunne spejle mig i," siger Lotte om hendes oplevelse med Code Camps. Hun mener, at det er vigtigt at have kvindelige rollemodeller inden for IT for at motivere og inspirere unge kvinder.

Når det kommer til at gøre IT mere tilgængeligt for kvinder, siger Lotte, "Jeg tror, mange kvinder har brug for at kunne se det menneskelige i en opgave." Hun mener, at det er vigtigt også at fokusere på blødere IT-fag og fremhæve det sociale aspekt af teknologibranchen for at tiltrække flere kvinder. Men udfordringen med at øge kvinders repræsentation i IT-branchen stopper ikke ved at få dem ind på uddannelsesinstitutionerne. Lotte påpeger, at der skal gøres mere for at støtte kvinderne under deres uddannelse og karriereforløb.
 

På hele min uddannelse har jeg haft 16% kvindelige undervisere. Men det har været i projektarbejde, forretningsmodellering og design og så lige én enkelt der var teknisk. Så det her med, at rollemodellerne også er bakket ind på uddannelsen, er vigtigt. Men det er også vigtigt, at vi undervejs viser, at kvinderne stadig kan noget. For det, man ser hele dagen som kvinde, er et auditorium fyldt af mænd og undervisere, der er mænd. Så kan det godt være, at man er mindre motiveret til at holde den kørende, fordi man hurtigt kan føle, at man ikke hører til."
Her bliver Lottes egen oplevelse delt fra da hun først startede på universitetet, med fokus på at der skal være mere fokus på at fastholde kvinder i IT-uddannelser og job. 
Lotte peger også på uddannelsesinstitutionerne som en vigtig aktør i at motivere og støtte kvinder i IT. Her nævner hun, at skolerne skal spille en central rolle i at introducere IT til børnene tidligt og vise dem, hvordan teknologien påvirker verden omkring dem.

Afrundingsspørgsmålet om, hvem der har ansvaret for at fremme kvinder i IT-branchen, er komplekst. Lotte påpeger, at både uddannelsesinstitutioner, virksomheder og medierne har en rolle at spille. Hun mener, at skolerne bør fokusere på at udbrede viden om IT i folkeskolen og introducere eleverne til teknologiens mange aspekter. 

 

Især det med undervisere, at der også skal være kvindelige undervisere hvis man skal motivere folk til at blive på et studie, er en af de store ting og det med at komme ned til børnene, for IT er jo ikke en branche som mange måske ser direkte (...) for det er jo ikke en skolelærer eller dem der arbejder nede i bageriet [som man fysisk kan se], så det med at få italesat alle de jobs som ligger bagved, det tror jeg er det vigtigste for mig.