Finansministeriet gør op med ekstreme budget- og tidsoverskridelser, der har plaget statens it-projekter i årtier.

Med fem simple tiltag vil finansministeren skabe bedre kontrol over de offentlige it-projekter, mindske kompleksiteten og spare milliarder af skattekroner.

Pengestak med ild i bliver slukket

D. 6. September havde Ejvind Jørgensen, formand i Dansk IT's udvalg for it i den offentlige sektor, en kronik i Jyllands-Posten, som du kan læse linket her. I artiklen nedenunder kan du læse et sammenkog af artiklens pointer. 

På et samråd sidst i juni meddelte finansminister Nicolai Wammen, at regeringen med fem nye tiltag vil bringe statens it-projekter under bedre kontrol. Dansk IT mener at tiltagene er den helt rigtige vej frem. 


1. Opdel projekterne

Alt for mange it-projekter overskrider deres budget og tidsplan, og når projekterne omsider er færdige kniber det med at levere de forventede gevinster. IT projekter skal deles op i mere overskuelige etaper.

I stedet for at bygge systemer, der kan håndtere alle aspekter fra dag ét, bør man starte projektet, der hvor der er størst provenu og lavest kompleksitet. Dansk IT anbefaler, at man ikke går for forsigtigt frem.

De eneste projekter, der ikke skal opdeles i etaper, er grundlæggende infrastrukturer som f.eks. MitID eller Digital Post, da de ikke kan skabe værdi, før de er bygget færdige.

Der bør også vurderes, om nogle aspekter af it løsninger forekommer så sjældent, at det ganske enkelt ikke kan betale sig at digitalisere dem. Bare fordi noget kan digitaliseres, skal det ikke digitaliseres. 


2. Skabes der samfundsgevinst?

Næste tiltag er i forlængelse af det første; der skal fokuseres mere på, om de offentlige it-projekter skaber samfundsgevinst. 

Som statens projektmodel ser ud i dag, gennemføres vurderingen til sidst (gevinstrealisering), når hele budgettet allerede er brugt. Ved at opdele projektet kan man lettere vurdere déts værdi, og på baggrund heraf udvikle den næste part eller stoppe projektet før det bliver for dyrt. 

Fra Dansk IT’s side mener vi, at fokus på samfundsgevinst bør gennemsyre alle faser af ethvert offentligt it-projekt. Hvis første fase ikke skaber reel værdi, bør der lukkes for bevillingerne til de næste. Det kan føre til tabte projekter og skattekroner, men i så fald vil det ske, længe før alle pengene er brugt.


3. Tilrettelæg it-projekter efter, hvilke ressourcer og kapaciteter der rådes over

Tredje skærpelse fra finansministeren er, at offentlige organisationer skal blive bedre til at tilrettelægge deres it-projekter efter, hvilke ressourcer og kapaciteter de råder over.  

Vi ser ind i en fremtid, med stor mangel på softwareingeniører. Statens strategier må derfor gentænkes. I dag, bruger vi så lang tid på at bygge de rigtige løsninger, at de ofte er forældede, før de sættes i drift.

I stedet for at bygge løsninger fra bunden, kan vi skifte til løsninger baseret på eksisterende platforme, hvor brugere med forretningsindsigt kan overtage nogle af opgaverne. 


4. Bedre rammer for erfaringsudveksling

Alt for ofte tilrettelægges store it-projekter uden skæven til tidligere erfaringer andre steder. Derfor skal der nu skabes bedre rammer for erfaringsudveksling, og det er en tankegang, som Dansk IT hilser velkommen. Men dertil hører også en mere klar ansvars- og rollefordeling. Erfaringsudveksling gør det ikke alene. 

Vi ser også et voksende behov for at definere strategi og rammer for den videre udvikling af de digitale fundamenter, som har fået enorm betydning for driften af vores samfund – CPR, CVR, BBR, MitID og mange andre. 

De fundamenter har vi været dygtige til at bygge, og vi skal videre den vej. Men det kræver, at vi finder den optimale balance mellem central styring og frihed til at bygge innovative, decentrale løsninger oven på de digitale fundamenter.


5. Retningslinjer skal forenkles og ensrettes

De retningslinjer, der styrer statens håndtering af store it-investeringer, skal forenkles og ensrettes. Det er ikke omfanget af en vejledning eller projektmodellen, der gør forskellen. Det er kvaliteten, brugbarheden og det mindset, den bygger på. Træk de store linjer, og giv manøvreplads til visionær tænkning i tættere samarbejde med ledelsen. 

Vi anbefaler ministeren at gøre det obligatorisk at vurdere forskellige tilgange i starten af hvert projekt og dermed minimere ricisi. Ikke med omstændelige konsulentrapporter, men ved at give leverandører mulighed for at demonstrere deres teknologi og bud på en løsning.

EU funded project