Danmark bliver igen verdensmestre i digital transformation

For fjerde år i træk rangerer Danmark højest i FN's EGDI rangering, efterfulgt af Estland, Singapore, Sydkorea og Island. Men også Tyskland og Spanien ser stor positiv digital transformation.

Digital fremgang på verdensplan

Ifølge ny rapport fra FN om E-Government Development Index, er den globale gennemsnitlige EGDI-værdi væsentlig forbedret over de seneste to år. Blandt de 193 medlemsstater var 45% af populationen i 2022 bagude hvad angik det digitale gap, i dag er det faldet til 23,7%. Årsagen hertil er Asiens udvikling, særligt at Indien og Bangladesh nu ligger over det globale EGDI-gennemsnit. 

EGDI udregnes ud fra 3 indexer: 
  1. TII: Telecommunication Infrastructure Index. 
  2. HCI: Human Capital Index.
  3.  OSI: Online Service Index.
Selvom fremskridtet er imponerende, er der stadig 1,89 milliarder mennesker på den forkerte side af den digitale kløft. 84% af de 105 lande, der har højere EGDI score end verdens gennemsnittet, er højindkomst lande eller øvre middel-indkomst lande, og understreger at økonomisk ulighed og digital ulighed går hånd i hånd.

Europas fremgang og modgang

For fjerde år i træk rangerer Danmark som nr. 1. som resultat af en høj score på Online service index. Det er dog vigtigt at gøre opmærksom på, at rangeringen ikke er et væddeløb mellem land. Vi bør i højere grad læse EDGI tallet på baggrund af forrige år; og her ser vi fremgang. Danmarks EDGI score lå på 0,9717 i 2022, i år ligger den på 0,9847.

EDGI rangering af europæiske lande 2024
Blandt de 36 europæiske lande I den meget høje EGDI-gruppe (VH, V3,V2 & V1), er 27 EU-lande repræsenteret. For Tyskland, Norge og Spanien er det første gang de rangere i den højeste rating klasse (VH). Desuden har Albanien og Moldova set betydelige fremskridt i den digitale udvikling, de er gået fra den høje (H) til den meget høje (V) EGDI-gruppe.

FN peger på, at de europæiske lande der har scoret i den højest kategori (VH) på EGDI, har været særligt fokuseret på at adoptere og implementere Europa kommissionens digitale strategi, og har brugt budgettet og digitale initiativer på tværs af landegrænser effektivt. Det peger på, at samarbejde og erfaringsudveksling på tværs af landegrænser er essentielt, når man skal skabe god offentlig digitalisering. 

Det er vigtigt at anerkende de gode initiativer i vores nabolande, vurdere om de kan bruges og i så fald finde den økonomiske støtte det kræver. For det kan betale sig at vedligeholde investeringer i initiativer der allerede har vist sig succesfulde, hvad end om det er ReDI-school eller Hele Norge øver, som nu er kommet til Danmark

FN skriver om Europa: "The region serves as a model for other parts of the world, demonstrating the impact of strategic investments in ICT infrastructure, digital literacy, and innovative public services."

Europas digitale landskab er dog ikke helt ensartet. Det ser man særligt i ikke-EU-lande: Hviderusland, Montenegro, Monaco, Nordmakedonien, Andorra og San Marino, der ligger i den høje rangering (altså under V1) og Bosnien-Hercegovina, som ligger under verdens gennemsnittet. 

Hvorfor klarer Danmark sig godt?

Ifølge rapporten er Danmark succesfulde, fordi vi er proaktive i at udvikle vores offentlige digitale strategier. f.eks. fremhæver samarbejde på tværs af sektorer, og integrere offentlige, private og civile indsatser i Danmarks 2022-2025 strategi.En anden vigtig strategi er Danmarks Nationale Cyber og Information Sikkerhedsstrategi (2022-2024).

Danmark inkorporerer også bæredygtighed i offentlige indkøb, udforsker kunstig intelligens, robotteknologi og 5G-infrastruktur til at forbedre offentlige serviceydelser og fremme grøn omstillinger.

Danmark har desuden digitale portaler såsom borger.dkvirk.dk og sundhed.dk, der gør det lettere for borgere, virksomheder og sundhedsvæsen at navigere online. Derudover nævnes, at Borgerforslag.dk fremmer demokratiet.


Læs rapporten her.
EU funded project