Danmarks digitaliseringsstatus

En ny rapport fra EU's Digital Decade viser, at Danmarks digitalisering er bemærkelsesværdig vellykket, men med plads til forbedring bl.a. hvad angår vores målsætning for IKT specialister.

Dannebrog, med teksten DANMARK i midten hvor hvert bogstav er binær

I rapporten roses Danmark generelt for sin digitalisering af offentlige services og virksomheder og at have øget sit antal af IKT specialister. Rapporten pointerer dog udfordringer med digitaliseringen af SMV'er og virksomheders brug af avancerede teknologier, såsom kunstig intelligens (AI).

Digitale borgere

I 'The Special Eurobarometer digital Decade 2024' spørgeundersøgelse svarer 83% af den danske befolkning, at den offentlige og private digitalisering gør deres daglige liv lettere, det er 10% højere end gennemsnittet i EU. Succesfuld digitalisering kræver ikke blot mange IT-løsninger, men gode IT-løsninger, og brugerrejser der giver mening for hele befolkningen. 72 % sætter pris på adgang til gratis offentlige tjenester, hvilket er et godt stykke over EU-gennemsnittet. 

I 2023 havde 69,6 % af befolkningen mindst et grundlæggende niveau af digitale færdigheder, hvilket er over EU gennemsnittet på 55,6 pct. Der er dog stadig plads til forbedringer hvad angår færdighedsskellet mellem by vs land og køn. Det er især vigtigt at undgå digital udstødelse i et land, hvor det digitale transformationen skrider støt frem. 

Danmark klarer sig over EU-gennemsnittet med en bemærkelsesværdig e-health maturity score på 97,9 ud af 100 og med sundhedsdata leveret på tværs af alle 
kategorier af sundhedsudbydere. MitID, har et højt sikkerhedsniveau og data viser, at 83,9 % af Danske statsborgere har brugt e-id'et til at få adgang til offentlige tjenester de seneste 12 måneder, EU-gennemsnittet er 36,1 %.

Stigende bekymring for digital sikkerhed

60 % af Danskerne mener, at EU beskytter deres digitale rettigheder effektivt. Det et fald på 4 point fra sidste år, det forbliver dog over EU-gennemsnittet på 45 %. Bekymringerne er eskaleret, især med 67 % der er bekymrede for børns online sikkerhed, en markant stigning på 25 point. 47 % om kontrol over personlige data, op 6 point.
 

Danmarks VS EU's digitale ambitioner

Digital Decade Key Performance Indicators for Danmark 2024

Ud af de 15 KPI'er (key performance indicators) der bruges til at afgøre om EU kommer i mål med sine IT ambitioner for 2030, er der i Danmarks strategi plan gjort rede for 10 af målene. Der mangler planer og målsætninger for FTTP-dækning (Fibre-to-the-premisses), edge nodes & unicorns. I alt er 9 af Danmark mål i overensstemmelse med EU's 15 mål, dog er målet for IKT specialister mindre end EU målet.

Danmarks er foran på flere af målene, fx er 100% dækning af Fixed Very High-Capacity Networks (VHCN) i Danmark sat allerede til 2025 og ikke 2030. Desuden er Danmarks allerede i mål med fuld 5G-dækning i 2030.

Innovationskultur 

Danmark har en stærk infrastruktur og et forskningsfællesskab af høj kvalitet. Især inden for robotteknologi og deep tech-centre til fremstilling af nanoteknologier som kvanteteknologier, sensorer og chips. Der kan stadig gøres mere for at forskning & udvikling overføres til markedsinnovation og for at øge mindre og yngre virksomheders brug af nye teknologier, så de kan holde trit med større virksomheders digitale niveau. 75,3% af SMV'er virksomheder i Danmark har minimum basalt niveau af digital intensitet digitalisering, hvilket overgår dog EU's gennemsnittet.

Dertil trives den Danske start-up scene inden for robotteknologi, automatisering, kvante- og droneteknologier. men står stadig over for udfordringer med at få venturekapital og konkurrere om talenter. 

5,9 % af beskæftige danskere er IKT-specialister, hvilket er over EU-gennemsnittet på 4,8 %, men kun 22,6 % af de ansatte IKT-specialister er kvinder. I 2022 havde 10,7 % af virksomheder på udkig efter IKT-specialister svært ved at besætte stillingen, hvilket er højere end i EU (6 %). Danmark bør forbedre unges, især kvinders, interesse i IKT, ikke kun fordi efterspørgslen, men også fordi diversitet fremmer innovation.  

EU's Anbefalinger til Danmark

På baggrund af dette anbefales Danmark bl.a. at: 

- Angive mål og strategier i overensstemmelse med Digital Decades målsætninger 
- Fremme SMV'ers brug af digitale teknologier.    
- Fremhæve EU-finansieringskilder såsom Recovery and Resilience Facility (RRF).
- Angive flere informationer om implementeringen af digitale rettigheder og principper. .
- Flere edge nodes på national plan, som kan fremme innovation inden for AI og IOT (internet of things). 
- Integrere grundlæggende digitale færdigheder i folkeskolen på nationalt plan for at sikre et lige niveau af grundlæggende digitale færdigheder uanset køn og bopæl.
- Støtte udvikling og implementering af digitale løsninger, der reducerer CO2-udledninger i sektorer, såsom energi, transport, byggeri og landbrug.

Læs hele rapporten her. 
EU funded project